Busan Port Authority (BPA) breidt logistieke netwerk in Europa uit door positie in Rotterdam te versterken

Busan Port Authority (BPA) breidt logistieke netwerk in Europa uit door positie in Rotterdam te versterken

Op 5 juli 2023 vond de 34e Nationale Distributiedag plaats in Supply Chain Valley – Greenport Venlo. Circa 200 professionals uit de logistieke branche kwamen bijeen voor een dag vol inspiratie, netwerken en nieuwe inzichten. Ook de buitenlandse vertegenwoordigers van NDL waren aanwezig.Het thema van dit jaar was “Diversiteit in Duurzaamheid – De Vele Gezichten van Duurzame Logistiek”. Het duurzame bedrijventerrein waar het congres werd gehouden bood een perfecte setting voor het evenement.

Over de Havenautoriteit van Busan

Busan Port Authority (BPA) is een staatsbedrijf  dat verantwoordelijk is voor het beheer en de exploitatie van de havens in Busan, Zuid-Korea. Als een van ’s werelds drukste en belangrijkste havens, speelt de haven van Busan een cruciale rol in het faciliteren van internationale handel en scheepvaart in deze belangrijke logistieke corridor.

BPA beheert meerdere terminals en faciliteiten binnen het havencomplex, waaronder containerterminals, bulkgoedterminals, passagiersterminals en logistieke faciliteiten. De autoriteit zorgt voor de coördinatie van het scheepsverkeer, vrachtafhandeling, de beveiliging van de haven en de ontwikkeling van infrastructuur om efficiënte en veilige havenactiviteiten te waarborgen.

Busan Port handelde in 2023 meer dan 23,15 miljoen TEU  af en werd daarmee de 7e drukste containerhaven ter wereld en de op één na grootste transshipment-haven.

Internationale samenwerkingen

Dankzij de grote handelsstromen tussen Noordoost-Azië en Europa spelen de havens van Rotterdam en Busan een belangrijke rol in elkaars groei. Met meer dan 188.000 TEU, een toename van 4,4% ten opzichte van het voorgaande jaar en met vier wekelijkse containerdiensten, was de haven van Rotterdam in 2023 de belangrijkste bestemming in Europa voor containervracht vanuit de haven van Busan. Dit geeft aan dat talrijke Koreaanse exportbedrijven die hun activiteiten naar Europa uitbreiden, de haven van Rotterdam gebruiken als toegangshaven voor de Europese markt.

Om deze reden koos BPA er in 2016 voor om haar eerste Europese operatie in Rotterdam te openen. In samenwerking met het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) kantoor in Korea, hielp Nederland Distributieland (NDL) het bedrijf bij het vinden van de juiste locatie, het leggen van lokale contacten met leveranciers en adviseurs en et verkrijgen van de benodigde vergunningen. In 2022 openende de deuren van het nieuwe warehouse van 30.000 vierkante meter op de Maasvlakte.

Na opening van het warehouse, besloot het bedrijf lid te worden van NDL om zo op de hoogte te blijven van relevante ontwikkelingen, contacten te leggen met potentiële klanten en om hun netwerk in de sector in Nederland uit te breiden.

Om de bekendheid van de locatie te promoten en samenwerking met andere partijen te stimuleren, heeft BPA sinds de opening van de site al een aantal evenementen georganiseerd in samenwerking met partners zoals de Haven van Rotterdam en NDL.

Oplossing voor Koreaanse bedrijven in uitdagende tijden

Als gevolg van de Corona pandemie en conflict tussen Rusland en Oekraïne traden er ongekende  verstoringen op in wereldwijde toeleveringsketens. Ook voor Koreaanse exporteurs leverde dit verstoringen in de logistieke stromen en veel onzekerheid op. Zo werden containers ineens in Rotterdam afgeleverd in plaats van in St. Petersburg en moesten deze bedrijven tijdelijke opslag regelen te midden van een veranderend logistiek en geopolitiek speelveld. Met het nieuwe logistieke centrum stelde BPA Koreaanse bedrijven in staat om hun vracht tijdelijk op te slaan in de haven, waardoor ze waardevolle tijd kregen om een strategisch plan te bedenken voor de situatie.

Uitbreiding van de samenwerking met focus op cold chain logistics

Dankzij de groeiende interesse van Europese consumenten in de zogenoemde K-foods, wordt  verwacht dat de export van bevroren voeding tussen nu en 2030 zal verviervoudigen. Om deze groei te faciliteren, werd tijdens het Staatsbezoek van President Yoon Suk Yeol van Zuid-Korea, een Letter of Intent (LoI) getekend door de havens van Busan en Rotterdam voor de ontwikkeling van een geconditioneerd warehouse voor de opslag en overslag van deze voedingsmiddelen.

BPA zal in de komende tijd een marktonderzoek uitvoeren naar de verdere ontwikkelingen van deze cold chain logistieke stromen en een haalbaarheidsstudie voor de bouw van dit nieuwe warehouse. Als alles naar plan verloopt hoopt men dat snel met de bouw hiervan van start gegaan kan worden, waarmee ook weer een volgende stap in de samenwerking tussen Rotterdam en Busan gezet kan worden.

Lees het hele verhaal over Busan Port Authority in Havenlocatie Nederland 2024 (pagina 96).